Rośliny uprawne mogą zostać zrażone infekcjami grzybiczymi na wiele sposobów, mogą zarazić się skażoną glebą, poprzez przenoszenie zarodników z innych roślin, lub poprzez użyte do sadzenia nasiona, które były skażone patogenami chorobotwórczymi.
Rośliny są bardziej podatne na różnorodne infekcje, gdy liście i gleba są mokre, a temperatura dość niska.
Po rozprzestrzenieniu się infekcji często plonów nie udaje się uratować, dlatego najlepszą metodą ochrony roślin jest zapobieganie wystąpieniu choroby.
Jak się objawia septorioza paskowana liści
Również dobrze przepuszczalna gleba ma kluczowe znaczenie w ochronie roślin uprawnych przed infekcjami. Utrzymanie zdrowych upraw i zapewnienie odpowiedniej ilości nawozu również pomoże utrzymać zdrowe i silne rośliny. Niektóre choroby zbóż, jak septorioza paskowana liści, może być początkowo trudna do wykrycia. Początkowo pszenica ma chlorotyczne plamy na siewkach, które następnie zmieniają kolor na biały lub szary, zlewają się i pokrywają większą część liści. Korzenie nie funkcjonują prawidłowo, a także są podatne na infekcje przez inne patogeny glebowe. Zainfekowane sadzonki zazwyczaj umrą, a jeśli przeżyją, plony mogą być znacznie zmniejszone, ponieważ wzrost rośliny jest zahamowany.Rośliny są bardziej podatne na zarażenie, gdy rosną w kwaśnych glebach o pH 6,5 lub niższym. Gdy uprawa zostanie zainfekowana, nie ma dostępnych skutecznych metod kontroli, jedyną metodą jest zaprawianie nasion odpowiednio dobranymi fungicydami. Ponieważ najczęstszym źródłem infekcji są zainfekowane przeszczepy, należy zadbać o stosowanie czystych tacek i pożywek do nasion. Wykonaj test gleby, aby sprawdzić pH i w razie potrzeby zapraw glebę wapnem, aby podnieść pH do co najmniej 7,0 przed sadzeniem. Wapno hamuje rozwój chorób, ale nie zapobiegnie całkowicie infekcji, jeśli w glebie jest już duża liczba zarodników grzybów.W niektórych lokalizacjach grzyby powodujące choroby, takie jak septorioza paskowana liści, mogą pozostawać uśpione w glebie, i wraz z nadejściem odpowiednich warunków powodować infekcję plonów. Jednak zarodniki przenoszone przez wiatr są zwykle głównym źródłem chorób roślin uprawnych.