Odkamienianie ekspresu do kawy jest ważną częścią konserwacji urządzenia.
Kamień w ekspresie zmienia smak kawy i prowadzi do większego zużycia energii elektrycznej, ponieważ ciepło musi wniknąć w warstwę kamienia, zanim będzie można podgrzać wodę. Regularne odkamienianie ekspresu nie tylko przedłuża jego żywotność, ale także zapewnia optymalną temperaturę kawy i jej maksymalną pojemność. Ponadto ekspres wymaga mniej energii elektrycznej i jest cichszy podczas procesu warzenia.
Kiedy należy odkamienić ekspres do kawy?
Kamień jest szkodliwy nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania ekspresu do kawy, ale także dla jakości, smaku i zapachu kawy. Należy zatem regularnie odkamieniać urządzenie zgodnie z zaleceniami producenta i używając odpowiedniego odkamieniacza. Podczas odkamieniania ekspresu do kawy lepiej nie używać domowych środków, takich jak ocet. Jest to bardzo agresywny środek i może uszkodzić wrażliwe elementy. Zwłaszcza gumowe rury i uszczelki mogą z czasem stać się porowate i kruche.
Z tego powodu wielu producentów odradza używanie octu i innych środków, kolejną wadą jest nieprzyjemny zapach, którego trudno się pozbyć. Dodatkowo producent może nie uznać gwarancji, jeśli ekspres do kawy był nieprawidłowo odkamieniany. Do wyczyszczenia ekspresu z wszelkich zanieczyszczeń i osadów używa się specjalnych preparatów do odkamieniania, mogą być to produkty w płynie lub w tabletkach.
Odkamieniacz w tabletkach nivona jest łatwy w użyciu, rozpuszczamy odpowiednią ilość w wodzie i włączamy cykl odkamieniania lub ręcznie przepuszczamy roztwór przez urządzenie. Częstotliwość odkamieniania ekspresu do kawy zależy od zawartości wapna w wodzie pitnej i częstotliwości używania sprzętu. Wiele ekspresów do kawy ma praktyczny wskaźnik na wyświetlaczu, który informuje, kiedy należy usunąć kamień. Jeśli twój ekspres do kawy nie jest wyposażony w automatyczny wskaźnik, wystarczy odkamieniać urządzenie raz na miesiąc lub co trzy miesiące w zależności od tego, jak często parzymy kawę, czy używamy wody z kranu czy przefiltrowanej.