Efektywne przechowywanie w chłodni owoców czy warzyw jest prawdziwym problemem w wielu branżach.
Zarządzanie poziomami zapasów, zapewnienie efektywnej rotacji, zachowanie najlepszych praktyk przechowywania i elastyczności w celu zaspokojenia popytu to problemy odczuwalne dla produktów, które są wrażliwe na temperaturę panującą w chłodniach. Często dodatkowym problemem jest brak miejsca, ponieważ produkty w chłodniach nie mogą być ciasno poustawiane, ale rozłożone w określonych odstępach, aby zapewnić odpowiednią temperaturę i rotację powietrza pomiędzy produktami. Wybierając odpowiedniej wielkości kontener chłodniczy otrzymujesz możliwość przechowywania szerokiej gamy produktów spożywczych, w którym można przechowywać wiele palet w warunkach kontrolowanej temperatury w granicach od – 40 do + 10 stopni Celsjusza.
Odpowiedniej wielkości chłodnia oferuje funkcjonalną wydajność i może być wyposażona w system chłodzenia. Standardowo profesjonalne chłodnie są całkowicie odporne na warunki atmosferyczne i zawierają wszystkie komponenty, których można oczekiwać od jednostki zaprojektowanej zgodnie z najlepszą praktyką przechowywania produktów spożywczych.
Duże, w pełni zamykane, łatwo otwierane drzwi ułatwiają dostęp potrzebny do załadunku lub ręcznej selekcji produktów. Dodatkowo ułatwia to utrzymanie prawidłowej temperatury i wilgotności powietrza. Kontenery chłodnicze stanowią odpowiednie rozwiązanie do przechowywania warzyw i owoców na dużą skalę, wydajnego wybierania palet i maksymalnej elastyczności w załadunku wnętrza. Musisz również poznać sposoby, jak przechowywać pigwę. Żyjemy w czasach, gdy elastyczność dostaw jest ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej w branży spożywczej. Przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach w chłodniach jest odpowiedzią zarówno na potrzeby konsumentów, jak i dostawców owoców i warzyw. Istnieje wiele różnych typów chłodni dostosowanych do wszystkich potrzeb, a wybór odpowiedniego będzie zależał od produktu, przestrzeni i rodzaju poszukiwanego rozwiązania.